среда, 6. јул 2016.

Sofija u čarobnom dvorcu

Ovaj post namenjen je nastavnicima stranih jezika koji rade sa decom, ali isto tako i roditeljima koji žele da njihovi najmiliji rastu i razvijaju svoje male ganglije uz posebne, neponovljive bajke, čarobne dvorce i male prinčeve i princeze...

 

 

Naša škola stranih jezika specijalizovana je rad sa odraslima, ali povremeno imamo i sasvim male učenike koji nam donose svežinu i radost kakvom zrače samo deca.







Moja nova mala učenica Sofija na svoj letnji raspust u Beograd doputovala je iz Amerike gde živi sa svojom srpskom porodicom, i poželela je da nauči ruski jezik. Sofija ima 8 godina, slatku mlađu sestricu, divnu mamu i tatu, i prelepe smeđe oči koje žele da nauče, vide i saznaju sve što je okružuje.

Sofija dizajnira haljinu za princezu

Kada podučavate decu, pristup učenju umnogome se razlikuje od rada sa odraslim osobama. Međutim, ono što je zajedničko i jednom i drugom pristupu je - zabava. Zabavan sadržaj onoga što se uči najbitniji je element svakog našeg časa. Da bih Sofiju malo zabavila (a da bih zabavila i sebe, moram priznati), jedan čas posvetila sam kreativi. Naime, razmišljajući kako da jednoj osmogodišnjakinji još više približim čari ruskog jezika, došla sam na ideju da zajedno napravimo zamak, princa i princezu, i da uz pomoć tih naših izlepljenih i iscrtanih skalamerija ispričamo priču. Evo kako je tekao čas od 90 minuta:


1. U učionicu sam donela sav potreban materijal (papir, karton, flomastere, makaze, kutijicu za postolje dvorca, selotejp, malo konca za ručni rad, nekoliko čačkalica za ruke lutkica, i jedan veliki osmeh) i, pošto smo proverile domaći zadatak i obnovile leksiku koja se tiče boja na ruskom jeziku, pokazala sam Sofiji malu princezu koju sam napravila kod kuće. Ona je odmah pitala da li ćemo da napravimo princezu zajedno i, naravno, bacile smo se na posao. Na ovoj adresi našla sam tutorijal za izradu haljinice od papira. Na slici gore Sofi pravi svoj cvetni dizajn za haljinu :) (njena princeza prelepe ruse kose je desno, a moja čupava lutkica je sa leve strane na slici dole). Zatim smo tako dobijenu haljinicu zalepile za uzanu rolnicu toalet papira. Na vrhu rolnice docrtale smo lice princeze i u gornju šupljinu uvukle tanku štringlicu zlatnog konca za heklanje kao kosu. Nije bilo dovoljno vremena da napravimo i princa, ali je poslužio jedan probni rad koji sam pronašla na istom sajtu kao i za haljinicu origami tehnikom, i napravila je kod kuće, pre našeg časa.
 
U rolnu se mogu uvući prstići, pa deca mogu da organizuju pravo malo pozorište

2. Sledeći korak bio je pravljenje dvorca od rolni toalet papira i stare kutijice od rama za slike koja je poslužila kao postolje. Flomasterima smo iscrtale vrata i prozore na kulama, od 2 papirna polukruga napravile smo krovove za dve kule i na njima nacrtale zvezde. Jedan komad kartona u boji iskoristile smo za prednju kapiju dvorca. Sledile smo ovaj foto-tutorijal za pravljenje zamka i obe smo bile veoma zadovoljne krajnjim rezultatom.



3. Poslednji deo naše kreativne radionice na sledećem času biće pripovedanje bajke o princezi u čarobnom zamku... 


O tome na koji način da iskoristite priču sa decom na času ili kod kuće, čitajte uskoro u sledećoj objavi :)





1 коментар:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...